Postní almužna 2016 - dobrovolná duchovní formace

Nejen pro věřící, ale také pro všechny, kdo se chtějí přidat, je určeno pozvání k účasti na starobylé postní tradici – almužně. Princip je jednoduchý: peníze za požitky, které si během postního období odřekneme, vložíme do papírové pokladničky, tzv. postničky. A tu na konci postu přineseme do kostela. Takto získané prostředky poté církev prostřednictvím místní Charity využije na sociální pomoc potřebným.

Podstatou je tedy, že člověk do malé papírové schránky vloží obnos přibližně ve výši ceny požitku, který si odřekl. A částka, kterou jsme si odepřeli, pak pomůže jiným.

Postní almužna 2016 - časový průběh

Pastorační akce bude zahájena na Popeleční středu (10. února 2016) nebo o 1. neděli postní (14. února 2016), a potrvá až do konce postního období (25. března 2016).

Ke konci postní doby věřící donesou svoji almužnu ve schránkách zpět do kostela, kde ji odevzdají. V olomoucké arcidiecézi se postní krabičky obvykle vracejí do kostela již na Květnou neděli (20. března 2016).

Letos (2016) jde o již o osmý ročník této akce, která se v roce 2009 uskutečnila pouze v brněnské a olomoucké diecézi, od roku 2010 se koná celostátně.

Využití prostředků

Finanční prostředky použije církev prostřednictvím Charity na pomoc lidem v nouzi a na podporu charitního díla. Na spodní stranu papírové schránky mohou věřící napsat jak nebo ve prospěch koho by se mohla darovaná almužna použít. Proto ústředním posláním postní almužny je spojit úsilí farností a místní Charity pro konání milosrdné lásky k bližním v nouzi.

Pro celé území ČR bylo letos (2016) vytištěno kolem téměř 56 000 papírových pokladniček a rozdáno do římskokatolických farností. Sbírky se zúčastní také Řeckokatolcká charita. Sběr postních schránek od věřících se bude konat dle pokynů místního duchovního správce.

Tato dobrovolná duchovní formace věřících se koná od roku 2009, v roce 2010 ji doporučila všem diecézím Česká biskupská konference. Obdobné akce duchovní formace a doprovodného prožívání duchovní obnovy prostřednictvím staré postní praxe se pořádají již mnoho let v Anglii, Belgii, Německu, Rakousku, dokonce i v Polsku a na Ukrajině.

Slovenská katolická charita pořádá akci Pôstna krabička pre Afriku.

Tříkrálová sbírka 2023

Katechismus Postní almužny

Nejčastěji kladené otázky o smyslu akce Postní almužna